• +48 61 828 88 55
  • dzialhandlowy@lorien.pl
Dlaczego stal nierdzewna jest niezbędna w profesjonalnej kuchni?Dlaczego stal nierdzewna jest niezbędna w profesjonalnej kuchni?Dlaczego stal nierdzewna jest niezbędna w profesjonalnej kuchni?Dlaczego stal nierdzewna jest niezbędna w profesjonalnej kuchni?
  • Produkty
  • Realizacje
  • Obszary działalności
    • 1 / Projektowanie
    • 2 / Wyposażenie
    • 3 / Serwis
  • O nas
  • Kontakt
  • PL
✕
  • Home
  • Blog
  • Dlaczego stal nierdzewna jest niezbędna w profesjonalnej kuchni?
Dlaczego stal nierdzewna jest niezbędna w profesjonalnej kuchni

Dlaczego stal nierdzewna jest niezbędna w profesjonalnej kuchni?

 

W branży HoReCa panuje zgodność, co do tego, że stal nierdzewna w profesjonalnej kuchni jest rozwiązaniem idealnym i stanowi podstawę w praktycznie każdym lokalu gastronomicznym – trudno zresztą sobie wyobrazić sprawnie funkcjonującą restaurację bez odpowiedniego wyposażenia. Od mebli technologicznych należy oczekiwać przede wszystkim funkcjonalności, co oczywiście nie wyklucza estetycznego wyglądu. Niemniej stal nierdzewna w profesjonalnej kuchni jest nieodłącznym elementem wyposażenia, dlatego warto mieć świadomość, z czego to wynika. Wyjaśniamy więc, jakie są zalety mebli ze stali nierdzewnej w kuchni, jak powinna przebiegać ich prawidłowa konserwacja oraz na co zwrócić uwagę, szukając wyposażenia gastronomii. 

Dlaczego stal nierdzewna dominuje w profesjonalnej kuchni?

Obecność stali nierdzewnej w profesjonalnej kuchni nie jest przypadkowa – właściwości stali nierdzewnej doskonale współgrają ze specyficznym środowiskiem, jakim jest kuchnia lokalu gastronomicznego. Połączenie żelaza, węgla i chromu wykazuje odporność na korozję w wyniku czynników atmosferycznych, rozcieńczonych kwasów oraz odporność na działanie cieczy. Innymi słowy, meble ze stali nierdzewnej doskonale odnajdują się w wiecznie parującej kuchni. Wspomnieliśmy już, jak ważna jest w gastronomii funkcjonalność. Branża HoReCa zobowiązana jest do utrzymywania czystości na poziomie nieosiągalnym dla wielu gospodarstw domowych. Niewątpliwą zaletą mebli ze stali nierdzewnej w kuchni jest łatwość utrzymania czystości w pomieszczeniu, choć wymaga to pamiętania o kilku podstawowych zasadach, o których opowiemy później. 

Ponadto, meble gastronomiczne muszą być odporne na wysokie temperatury – stal nierdzewna gwarantuje w tej kwestii maksymalne bezpieczeństwo, ponieważ nie występuje ryzyko podpaleń, częstych w przypadku blatów z drewna odparzeń oraz odkształcenia się powierzchni. Dzięki temu meble sąsiadujące z piecem konwekcyjno-parowym nie stanowią problemu. Meble ze stali nierdzewnej do kuchni są również gwarancją stabilności oraz odporności na uszkodzenia mechaniczne, np. w wyniku uderzenia ciężkim garnkiem. Pracownicy restauracji doskonale wiedzą jak bardzo w codziennej pracy wyposażenie gastronomiczne narażone jest na uszkodzenia. 

Jak prawidłowo czyścić i konserwować meble ze stali nierdzewnej?

Do licznych zalet mebli ze stali nierdzewnej w kuchni należy idealnie gładka powierzchnia, pozbawiona porów i pęknięć, dzięki czemu jej czyszczenie jest wyjątkowo proste – szczególnie w porównaniu do drewna i innych materiałów. Regularna i prawidłowa konserwacja mebli ze stali nierdzewnej zapewni im dłuższą żywotność pomimo intensywnej eksploatacji. W związku z tym należy pamiętać o kilku kwestiach:

  • meble ze stali źle znoszą czyszczenie środkami o działaniu ścierającym,
  • przed użyciem nieznanego i silniejszego środka chemicznego, należy przeprowadzić próbę w mało widocznym miejscu, aby sprawdzić, czy nie dojdzie do niepożądanej reakcji chemicznej,
  • po każdym umyciu mebli ze stali nierdzewnej, należy je dokładnie wytrzeć – dzięki temu nie dojdzie do skażenia żywności w wyniku kontaktu ze środkiem czyszcząco-myjącym.

Codzienne czyszczenie stali nierdzewnej w profesjonalnej kuchni wymaga przecierania powierzchni miękkim (nierysującym) materiałem, zwilżonym wcześniej mieszanką wody i detergentu przeznaczonego do pielęgnacji stali. W przypadku gruntownego mycia niezbędne jest zastosowanie preparatu o właściwościach czyszczących i odtłuszczających, który skutecznie usunie kamień, nacieki z rdzy oraz uciążliwego brudu.  

Na co zwrócić uwagę, wybierając meble ze stali nierdzewnej do kuchni?

Na rynku dostępne są zarówno nowe, jak i używane stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej – zalecamy jednak wyposażenie się w nowe meble technologiczne. Starszy sprzęt nie zawsze spełnia obowiązujące w branży HoReCa wymogi (zgodność z normami HACCP), trudno też przewidzieć jak intensywnie były eksploatowane meble oraz jak użytkowanie wpłynęło na ich funkcjonalność. Niestety nie każdy dba o prawidłową konserwację mebli ze stali nierdzewnej. 

Drugą istotną kwestią jest to, czy wyposażenie posiada międzynarodowe certyfikaty potwierdzające zgodność z normami – meble ze stali nierdzewnej do kuchni oznaczane są według pięciu norm:

  • polska norma PN,
  • europejska norma EN 10088,
  • amerykańska norma AISI,
  • rosyjska norma GOST,
  • niemiecka norma DIN.

Dobrym rozwiązaniem jest również zamówienie mebli ze stali nierdzewnej do profesjonalnej kuchni u jednego dostawcy, oczywiście sprawdzonego wcześniej pod kątem jakości. Decydując się na takie rozwiązanie, zyskujesz pewność, że każdy element wyposażenia będzie dostosowany do pozostałych, tworząc spójną wizualnie i jakościowo całość. Jeden dostawca to również mniejszy problem z doposażeniem w przypadku rozwoju lokalu gastronomicznego. 

Miej również na uwadze, że na ostateczną jakość mebli nierdzewnych wpływa odpowiednio dobrany stop, proces hartowania gwarantujący wytrzymałość, precyzyjna obróbka mechaniczna oraz trwałość łączeń – dzięki tym wszystkim zabiegom wyposażenie gastronomiczne nie zmieni swej formy przez długi czas. 

Meble ze stali nierdzewnej a żywność

Jak mają się meble ze stali nierdzewnej do wymogów HACCP i Państwowej Inspekcji Sanitarnej? Ze względu na właściwości stali, przechowywanie produktów spożywczych oraz gotowych potraw nie stanowi problemu – jest to bowiem najbezpieczniejszy materiał do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Zgodnie z wytycznymi obowiązującymi w Unii Europejskiej powierzchnia wyposażenia gastronomicznego powinna być w dobrym stanie, łatwa do czyszczenia, co oznacza meble wyprodukowane z materiałów nietoksycznych, gładkich, odpornych na korozję i zmywalnych. Taka właśnie jest stal nierdzewna, która doskonale sprawdza się w przemyśle spożywczym oraz w gastronomii. 

Podsumowanie

Stal nierdzewna w profesjonalnej kuchni stanowi gwarancję bezpieczeństwa oraz trwałości na lata – materiał jest odporny na korozję oraz uszkodzenia mechaniczne, których ryzyko wzrasta w warunkach intensywnej eksploatacji, jakie panują w kuchni. Stal nierdzewna odwdzięczy się estetycznym wyglądem i długim czasem użytkowania, jeżeli zadbasz o prawidłową i regularną konserwację mebli. Ze względu na swoje właściwości materiał ułatwia utrzymanie czystości niezbędnej w przypadku pracy z żywnością. Jednak decydując się na meble ze stali nierdzewnej na zamówienie, warto wybrać odpowiedniego dostawcę – doskonale wiesz, że nie każda firma oferuje taki sam, wysoki poziom jakości usług (nie inaczej jest przecież w gastronomii). W Lorien podchodzimy do tematu wyposażenia odpowiedzialnie. Oferujemy meble ze stali nierdzewnej do profesjonalnej kuchni wykonane z wysokojakościowego stopu i dopracowane w każdym, nawet najmniejszym detalu. Wiemy, że od tego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia, dlatego do produkcji podchodzimy mebli bezkompromisowo – potwierdzają to liczne projekty zrealizowane na terenie całego kraju. 

Stół chłodniczy – do czego służy?

Stół chłodniczy – do czego służy?

Dobry stół chłodniczy to podstawowe wyposażenie gastronomii, niezależnie od skali działalności – dzięki temu tworzy
Piec konwekcyjno-parowy w profesjonalnej kuchni - na co zwrócić uwagę?

Piec konwekcyjno-parowy w profesjonalnej kuchni - na co zwrócić uwagę?

W branży HoReCa panuje zgodność, co do tego, że stal nierdzewna w profesjonalnej kuchni jest rozwiązaniem idealnym
Dołącz do zespołu

Dołącz do zespołu

Nasz zespól tworzą wyjątkowi ludzie. Każdy to ważny element układanki, gwarantujący najwyższą jakość usług.
Stół chłodniczy – do czego służy?
Piec konwekcyjno-parowy w profesjonalnej kuchni - na co zwrócić uwagę?
Dołącz do zespołu

Related posts

5 stycznia 2021

Stół chłodniczy – do czego służy?


Read more
3 grudnia 2020

Piec konwekcyjno-parowy w profesjonalnej kuchni – na co zwrócić uwagę?


Read more
14 listopada 2020

Dołącz do zespołu


Read more
Lorien Group

Lorien Group Sp. z o.o. Sp. k.
ul. Głogowska 248
60-111 Poznań

+48 61 828 88 55

dzialhandlowy@lorien.pl

NIP 972 – 10 – 92 – 221
REGON 634598363
KRS 0000387739

NIP 972 – 10 – 92 – 221
REGON 634598363
KRS 0000387739

  • Produkty
  • Obszary działalności
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
© 2025 Betheme by Muffin group | All Rights Reserved | Powered by WordPress
PL
  • No translations available for this page
  • +48618288855
  • dzialhandlowy@lorien.pl