Piec konwekcyjno-parowy w profesjonalnej kuchni - na co zwrócić uwagę?
Dobry piec konwekcyjno-parowy do profesjonalnej kuchni to tak naprawdę podstawa funkcjonowania lokalu gastronomicznego – niezależnie od jego wielkości i charakteru. Z takich zaawansowanych urządzeń korzystają niewielkie, lokalne restauracje, jak i duże stołówki, w których proces przygotowania potraw ma szeroką skalę. Inwestycja w dobry piec konwekcyjno-parowy dość szybko się zwraca. Na co warto zwrócić uwagę przed jego zakupem?
Co to jest piec konwekcyjno-parowy?
Czym dokładnie jest piec konwekcyjno-parowy? To urządzenie o zastosowaniu profesjonalnym. W odróżnieniu od podstawowych pieców konwekcyjnych, na piecu parowym, można dodatkowo wzbogacać styl dotychczasowego przygotowania potraw. W jaki sposób?
Piec konwekcyjno-parowy do profesjonalnej kuchni wykorzystuje podczas procesu gotowania funkcję pary. Komora pieca zostaje w odpowiednim momencie napełniona parą wodną, co sprawia, że pieczenie w idealnie suchym powietrzu podnosi smak dań. Co więcej, dzięki działanie pary podczas pieczenia ogranicza się również spadek gramatury potraw, typowy podczas pieczenia w zwykłym piecu konwekcyjnym.
Dobre urządzenia pozwalają nie tylko na pieczenie, ale również, szybkie blanszowanie warzyw, grillowanie mięsa z zachowaniem jego soczystości, a także zdrowe i dietetyczne gotowanie na parze. Niektóre lokale gastronomiczne wykorzystują piece konwekcyjno-parowe do wędzenia mięs, wędlin i ryb! Aby jednak wybrać odpowiednie do swoich potrzeb urządzenie – trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii.
Piec konwekcyjno-parowy - na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia do swojego lokalu?
Wielkość zaplecza kuchennego i rodzaj dostępnego zasilania to pierwsze z najważniejszych kryteriów, które mogą już na wstępie zawęzić pole dostępnych opcji. Wiele lokali gastronomicznych jest wyposażona wyłącznie w zasilanie elektryczne, podczas gdy pozostałe mają również dostęp do gazu. Zanim wybierze się dopasowane do warunków kuchni urządzenie – trzeba zwrócić uwagę na to::
- czy lokal wyposażony jest wyłącznie w zasilanie elektryczne?
- Czy w kuchni jest poza energią elektryczną dostęp do gazu?
W zależności od źródła zasilania można zatem wybrać: piec konwekcyjny gazowy, piec konwekcyjno-parowy elektryczny lub np. hybrydę, czyli piec, który jest zasilany niezależnie od siebie energią elektryczną i gazem.
Kolejną kwestią, którą trzeba wziąć pod uwagę, jest wielkość pieca. Zaawansowane modele są urządzeniami wielkogabarytowymi, co w przypadku wąskich, lub niewielkich przestrzeni może stanowić duży problem. Na rynku dostępne są większe modele, które umożliwiają przygotowywanie potraw na dużą skalę, jak i kompaktowe, niewielkie piece konwekcyjno-parowe, które bez kłopotu zmieszczą się nawet na niewielkiej przestrzeni. Piece można ustawiając jeden na drugim, co dodatkowo wpływa na oszczędność miejsca.
Zwróć uwagę na funkcje pieca
Większość dostępnych na rynku pieców konwekcyjno-parowych oferuje wiele różnorodnych funkcji, które są używane podczas przygotowywania potraw. Jak już wspomniano, najczęściej jest to:
- klasyczne pieczenie,
- gotowanie na parze,
- wędzenie,
- grillowanie.
Nowoczesne wyposażenie gastronomii obejmuje również oddzielne urządzenia do gotowania na parze, wędzarkę, czy też samodzielny grill. Wybór pieca konwekcyjno-parowego z wyżej opisanymi funkcjami może zastąpić inne urządzenia i zaoszczędzić miejsce w kuchni.
Materiał wykonania i cena
Piec konwekcyjno-parowy do gastronomii musi być wykonany z trwałych, odpornych na uszkodzenia i działanie czynników zewnętrznych, materiałów. Stal nierdzewna jest jednym z lepszych rozwiązań. Jest nie tylko łatwa w czyszczeniu, ale również trwała. Dzięki niej piec może pozostać higienicznie czysty, mimo bardzo intensywnej eksploatacji.
Piece konwekcyjno-parowe, podobnie jak pozostałe wyposażenie gastronomii dostępne są w wielu przedziałach cenowych. Chociaż zakup nowego pieca wiąże się z pewną inwestycją – jego działanie ma realny wpływ na cięcie kosztów energii. Cyrkulacja gorącej pary we wnętrzu pieca skraca czas przygotowywania potraw, co wpływa na ograniczenie ilości zużytej energii nawet o jedną trzecią!
Czy Twój personel poradzi sobie z nowym sprzętem?
Obsługa nowoczesnych pieców konwekcyjno-parowych nie jest skomplikowana. Każdy powinien bez problemów szybko przyswoić sobie zasady jego działania. Korzystanie z pieca jest stosunkowo intuicyjne, a przeszklone drzwiczki pozwalają na śledzenie postępów gotowania.
Piec konwekcyjno-parowy do profesjonalnej kuchni wpływa na jakość i szybkość wydawanych potraw, przy jednoczesnym cięciu kosztów energii elektrycznej, wody i ubytku gramatury poszczególnych składników. Naparowywanie komory pieca w naturalny i zdrowy sposób przyspiesza przygotowywanie dań, co dodatkowo wpływa na tempo wydawania potraw i rentowność lokalu. Z całą pewnością jest to sprzęt wart inwestycji.