Dobry stół chłodniczy to podstawowe wyposażenie gastronomii, niezależnie od skali działalności – dzięki temu tworzy się jakość potraw, które znajdą na talerzach Twoi goście. Z tego właśnie względu powinien być to mebel dobrany z odpowiednią starannością, który będzie łączył w sobie trwałość, wysoką wydajność oraz ergonomiczne rozwiązania. Do czego służy stół chłodniczy i czym różni się od szafy chłodniczej, dowiesz się, czytając nasz artykuł. Podpowiemy również, jak wybrać najlepszy model.
Stół chłodniczy – do czego służy?
Specjalistyczne urządzenie niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym, czyli stół chłodniczy. Do czego służy? Przede wszystkim do przygotowywania żywności w odpowiednich warunkach, ale również do wygodnego, krótkotrwałego przechowywania i eksponowania produktów w temperaturze od 0°C do 8°C. Stoły chłodnicze produkuje się ze stali nierdzewnej, która gwarantuje bezpieczny kontakt bezpośredni z przetwarzaną w kuchni żywnością. Co więcej, taką powierzchnię łatwo utrzymać w czystości, co w przypadku lokali gastronomicznych jest absolutną podstawą.
W zależności od modelu stół chłodniczy będzie wyposażony w system dwu- lub trzydrzwiowy – meble mogą być dodatkowo wyposażone w szuflady, zlew oraz nadstawkę na pojemniki GN. Dostępne na rynku stoły chłodnicze różnią się także pojemnością i konfiguracją drzwi oraz szuflad. W zależności od potrzeb możesz zamówić urządzenia z agregatem lub bez. Jednak w związku z powyższym, konieczny jest dobór odpowiedniego stołu chłodniczego, który sprawdzi się w Twojej kuchni najlepiej – w Lorien dbamy o to, by wyposażenie gastronomii było nie tylko kompletne, ale przede wszystkim spójne i funkcjonalne.
Czym różni się stół chłodniczy od szafy chłodniczej? Stół daje możliwość wygodnej pracy na blacie, zapewniając swobodny dostęp do potrzebnych produktów spożywczych, które są utrzymywane w odpowiedniej temperaturze. Z kolei szafy chłodnicze mają minimalnie większy zakres temperatur, w których pracują.
Jakie zalety ma stół chłodniczy?
Wiesz już, do czego służy stół chłodniczy – wniosek dotyczący zalet tego rozwiązania, który się nasuwa jako pierwszy, to bezpieczeństwo przechowywania i przygotowywania żywności. Profesjonalna gastronomia to szereg restrykcyjnych wymogów i zasad, które mają na celu zapewnienie jak najwyższej jakości świadczonych usług. Dzięki utrzymaniu odpowiedniej temperatury nie dochodzi do zepsucia się lub obniżenia jakości artykułów spożywczych. Dobry stół chłodniczy zachowuje ciągłość obróbki w kuchni oraz umożliwia estetyczną ekspozycję produktów wykorzystywanych do przygotowywanych potraw – jest to szczególnie przydatne w kuchniach otwartych lub półotwartych.
Jaki stół chłodniczy wybrać?
Wybierając stół chłodniczy do profesjonalnej kuchni, należy uwzględnić wielkość oraz specyfikę lokalu – to pozwoli określić potrzebną wielkość urządzenia oraz pojemność przestrzeni chłodniczej. Stoły bez agregatu podłączane są do centralnej instalacji chłodniczej, dlatego najczęściej montowane są w większych obiektach.
Jak wygląda sytuacja w przypadku urządzeń wyposażonych w agregat chłodniczy? Jeżeli agregat jest usytuowany pod komorą, stół zajmuje mniejszą ilość miejsca, ale jednocześnie mieści mniejszą ilość produktów. Natomiast stół chłodniczy z agregatem umieszczonym obok drzwi i szuflad zajmuje więcej miejsca, gwarantując większą przestrzeń do przechowywania żywności – sprawdzi się więc lepiej w obiektach o większym metrażu.
Zastanów się również, czy potrzebujesz urządzenia przelotowego, czy rozsądniej zamówić wariant nieprzelotowy. Wersja pierwsza sprawdzi się w lokalach, w których niezbędny jest swobodny dostęp do produktów spożywczych z obu stron stołu chłodniczego.
Podsumowanie
Stoły chłodnicze ze stali nierdzewnej to w profesjonalnej kuchni standard – te meble gastronomiczne ułatwiają wykonywanie codziennej pracy, gwarantując bezpieczeństwo żywności (przy założeniu, że jest ona odpowiednio przechowywana, np. w przeznaczonych do tego, szczelnie zamkniętych pojemnikach). Pozostaje pytanie, jak wybrać urządzenie, które łączy w sobie funkcjonalność, estetyczne wykonanie i ergonomię niezbędną w pracy kucharza. W Lorien oferujemy stoły chłodnicze pod marką własną, ale współpracujemy również z renomowanymi producentami jak Liebherr, Gemm, FPG oraz True. Zapewniamy nie tylko wykonanie zgodnie z założeniami inwestycji, a więc odpowiednią moc, pojemność czy dostosowanie do przechowywanych wewnątrz produktów, ale również profesjonalny serwis w przypadku jakiejkolwiek usterki. Przekonaj się, jak funkcjonalny i solidny może być stół chłodniczy.