Dobry piec konwekcyjno-parowy do profesjonalnej kuchni to tak naprawdę podstawa funkcjonowania lokalu gastronomicznego – niezależnie od jego wielkości i charakteru. Z takich zaawansowanych urządzeń korzystają niewielkie, lokalne restauracje, jak i duże stołówki, w których proces przygotowania potraw ma szeroką skalę. Inwestycja w dobry piec konwekcyjno-parowy dość szybko się zwraca. Na co warto zwrócić uwagę przed jego zakupem?
Czym dokładnie jest piec konwekcyjno-parowy? To urządzenie o zastosowaniu profesjonalnym. W odróżnieniu od podstawowych pieców konwekcyjnych, na piecu parowym, można dodatkowo wzbogacać styl dotychczasowego przygotowania potraw. W jaki sposób?
Piec konwekcyjno-parowy do profesjonalnej kuchni wykorzystuje podczas procesu gotowania funkcję pary. Komora pieca zostaje w odpowiednim momencie napełniona parą wodną, co sprawia, że pieczenie w idealnie suchym powietrzu podnosi smak dań. Co więcej, dzięki działanie pary podczas pieczenia ogranicza się również spadek gramatury potraw, typowy podczas pieczenia w zwykłym piecu konwekcyjnym.
Dobre urządzenia pozwalają nie tylko na pieczenie, ale również, szybkie blanszowanie warzyw, grillowanie mięsa z zachowaniem jego soczystości, a także zdrowe i dietetyczne gotowanie na parze. Niektóre lokale gastronomiczne wykorzystują piece konwekcyjno-parowe do wędzenia mięs, wędlin i ryb! Aby jednak wybrać odpowiednie do swoich potrzeb urządzenie – trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii.
Wielkość zaplecza kuchennego i rodzaj dostępnego zasilania to pierwsze z najważniejszych kryteriów, które mogą już na wstępie zawęzić pole dostępnych opcji. Wiele lokali gastronomicznych jest wyposażona wyłącznie w zasilanie elektryczne, podczas gdy pozostałe mają również dostęp do gazu. Zanim wybierze się dopasowane do warunków kuchni urządzenie – trzeba zwrócić uwagę na to::
W zależności od źródła zasilania można zatem wybrać: piec konwekcyjny gazowy, piec konwekcyjno-parowy elektryczny lub np. hybrydę, czyli piec, który jest zasilany niezależnie od siebie energią elektryczną i gazem.
Kolejną kwestią, którą trzeba wziąć pod uwagę, jest wielkość pieca. Zaawansowane modele są urządzeniami wielkogabarytowymi, co w przypadku wąskich, lub niewielkich przestrzeni może stanowić duży problem. Na rynku dostępne są większe modele, które umożliwiają przygotowywanie potraw na dużą skalę, jak i kompaktowe, niewielkie piece konwekcyjno-parowe, które bez kłopotu zmieszczą się nawet na niewielkiej przestrzeni. Piece można ustawiając jeden na drugim, co dodatkowo wpływa na oszczędność miejsca.
Większość dostępnych na rynku pieców konwekcyjno-parowych oferuje wiele różnorodnych funkcji, które są używane podczas przygotowywania potraw. Jak już wspomniano, najczęściej jest to:
Nowoczesne wyposażenie gastronomii obejmuje również oddzielne urządzenia do gotowania na parze, wędzarkę, czy też samodzielny grill. Wybór pieca konwekcyjno-parowego z wyżej opisanymi funkcjami może zastąpić inne urządzenia i zaoszczędzić miejsce w kuchni.
Piec konwekcyjno-parowy do gastronomii musi być wykonany z trwałych, odpornych na uszkodzenia i działanie czynników zewnętrznych, materiałów. Stal nierdzewna jest jednym z lepszych rozwiązań. Jest nie tylko łatwa w czyszczeniu, ale również trwała. Dzięki niej piec może pozostać higienicznie czysty, mimo bardzo intensywnej eksploatacji.
Piece konwekcyjno-parowe, podobnie jak pozostałe wyposażenie gastronomii dostępne są w wielu przedziałach cenowych. Chociaż zakup nowego pieca wiąże się z pewną inwestycją – jego działanie ma realny wpływ na cięcie kosztów energii. Cyrkulacja gorącej pary we wnętrzu pieca skraca czas przygotowywania potraw, co wpływa na ograniczenie ilości zużytej energii nawet o jedną trzecią!
Obsługa nowoczesnych pieców konwekcyjno-parowych nie jest skomplikowana. Każdy powinien bez problemów szybko przyswoić sobie zasady jego działania. Korzystanie z pieca jest stosunkowo intuicyjne, a przeszklone drzwiczki pozwalają na śledzenie postępów gotowania.
Piec konwekcyjno-parowy do profesjonalnej kuchni wpływa na jakość i szybkość wydawanych potraw, przy jednoczesnym cięciu kosztów energii elektrycznej, wody i ubytku gramatury poszczególnych składników. Naparowywanie komory pieca w naturalny i zdrowy sposób przyspiesza przygotowywanie dań, co dodatkowo wpływa na tempo wydawania potraw i rentowność lokalu. Z całą pewnością jest to sprzęt wart inwestycji.