Dlaczego stal nierdzewna jest niezbędna w profesjonalnej kuchni?
W branży HoReCa panuje zgodność, co do tego, że stal nierdzewna w profesjonalnej kuchni jest rozwiązaniem idealnym i stanowi podstawę w praktycznie każdym lokalu gastronomicznym – trudno zresztą sobie wyobrazić sprawnie funkcjonującą restaurację bez odpowiedniego wyposażenia. Od mebli technologicznych należy oczekiwać przede wszystkim funkcjonalności, co oczywiście nie wyklucza estetycznego wyglądu. Niemniej stal nierdzewna w profesjonalnej kuchni jest nieodłącznym elementem wyposażenia, dlatego warto mieć świadomość, z czego to wynika. Wyjaśniamy więc, jakie są zalety mebli ze stali nierdzewnej w kuchni, jak powinna przebiegać ich prawidłowa konserwacja oraz na co zwrócić uwagę, szukając wyposażenia gastronomii.
Dlaczego stal nierdzewna dominuje w profesjonalnej kuchni?
Obecność stali nierdzewnej w profesjonalnej kuchni nie jest przypadkowa – właściwości stali nierdzewnej doskonale współgrają ze specyficznym środowiskiem, jakim jest kuchnia lokalu gastronomicznego. Połączenie żelaza, węgla i chromu wykazuje odporność na korozję w wyniku czynników atmosferycznych, rozcieńczonych kwasów oraz odporność na działanie cieczy. Innymi słowy, meble ze stali nierdzewnej doskonale odnajdują się w wiecznie parującej kuchni. Wspomnieliśmy już, jak ważna jest w gastronomii funkcjonalność. Branża HoReCa zobowiązana jest do utrzymywania czystości na poziomie nieosiągalnym dla wielu gospodarstw domowych. Niewątpliwą zaletą mebli ze stali nierdzewnej w kuchni jest łatwość utrzymania czystości w pomieszczeniu, choć wymaga to pamiętania o kilku podstawowych zasadach, o których opowiemy później.
Ponadto, meble gastronomiczne muszą być odporne na wysokie temperatury – stal nierdzewna gwarantuje w tej kwestii maksymalne bezpieczeństwo, ponieważ nie występuje ryzyko podpaleń, częstych w przypadku blatów z drewna odparzeń oraz odkształcenia się powierzchni. Dzięki temu meble sąsiadujące z piecem konwekcyjno-parowym nie stanowią problemu. Meble ze stali nierdzewnej do kuchni są również gwarancją stabilności oraz odporności na uszkodzenia mechaniczne, np. w wyniku uderzenia ciężkim garnkiem. Pracownicy restauracji doskonale wiedzą jak bardzo w codziennej pracy wyposażenie gastronomiczne narażone jest na uszkodzenia.
Jak prawidłowo czyścić i konserwować meble ze stali nierdzewnej?
Do licznych zalet mebli ze stali nierdzewnej w kuchni należy idealnie gładka powierzchnia, pozbawiona porów i pęknięć, dzięki czemu jej czyszczenie jest wyjątkowo proste – szczególnie w porównaniu do drewna i innych materiałów. Regularna i prawidłowa konserwacja mebli ze stali nierdzewnej zapewni im dłuższą żywotność pomimo intensywnej eksploatacji. W związku z tym należy pamiętać o kilku kwestiach:
- meble ze stali źle znoszą czyszczenie środkami o działaniu ścierającym,
- przed użyciem nieznanego i silniejszego środka chemicznego, należy przeprowadzić próbę w mało widocznym miejscu, aby sprawdzić, czy nie dojdzie do niepożądanej reakcji chemicznej,
- po każdym umyciu mebli ze stali nierdzewnej, należy je dokładnie wytrzeć – dzięki temu nie dojdzie do skażenia żywności w wyniku kontaktu ze środkiem czyszcząco-myjącym.
Codzienne czyszczenie stali nierdzewnej w profesjonalnej kuchni wymaga przecierania powierzchni miękkim (nierysującym) materiałem, zwilżonym wcześniej mieszanką wody i detergentu przeznaczonego do pielęgnacji stali. W przypadku gruntownego mycia niezbędne jest zastosowanie preparatu o właściwościach czyszczących i odtłuszczających, który skutecznie usunie kamień, nacieki z rdzy oraz uciążliwego brudu.
Na co zwrócić uwagę, wybierając meble ze stali nierdzewnej do kuchni?
Na rynku dostępne są zarówno nowe, jak i używane stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej – zalecamy jednak wyposażenie się w nowe meble technologiczne. Starszy sprzęt nie zawsze spełnia obowiązujące w branży HoReCa wymogi (zgodność z normami HACCP), trudno też przewidzieć jak intensywnie były eksploatowane meble oraz jak użytkowanie wpłynęło na ich funkcjonalność. Niestety nie każdy dba o prawidłową konserwację mebli ze stali nierdzewnej.
Drugą istotną kwestią jest to, czy wyposażenie posiada międzynarodowe certyfikaty potwierdzające zgodność z normami – meble ze stali nierdzewnej do kuchni oznaczane są według pięciu norm:
- polska norma PN,
- europejska norma EN 10088,
- amerykańska norma AISI,
- rosyjska norma GOST,
- niemiecka norma DIN.
Dobrym rozwiązaniem jest również zamówienie mebli ze stali nierdzewnej do profesjonalnej kuchni u jednego dostawcy, oczywiście sprawdzonego wcześniej pod kątem jakości. Decydując się na takie rozwiązanie, zyskujesz pewność, że każdy element wyposażenia będzie dostosowany do pozostałych, tworząc spójną wizualnie i jakościowo całość. Jeden dostawca to również mniejszy problem z doposażeniem w przypadku rozwoju lokalu gastronomicznego.
Miej również na uwadze, że na ostateczną jakość mebli nierdzewnych wpływa odpowiednio dobrany stop, proces hartowania gwarantujący wytrzymałość, precyzyjna obróbka mechaniczna oraz trwałość łączeń – dzięki tym wszystkim zabiegom wyposażenie gastronomiczne nie zmieni swej formy przez długi czas.
Meble ze stali nierdzewnej a żywność
Jak mają się meble ze stali nierdzewnej do wymogów HACCP i Państwowej Inspekcji Sanitarnej? Ze względu na właściwości stali, przechowywanie produktów spożywczych oraz gotowych potraw nie stanowi problemu – jest to bowiem najbezpieczniejszy materiał do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Zgodnie z wytycznymi obowiązującymi w Unii Europejskiej powierzchnia wyposażenia gastronomicznego powinna być w dobrym stanie, łatwa do czyszczenia, co oznacza meble wyprodukowane z materiałów nietoksycznych, gładkich, odpornych na korozję i zmywalnych. Taka właśnie jest stal nierdzewna, która doskonale sprawdza się w przemyśle spożywczym oraz w gastronomii.
Podsumowanie
Stal nierdzewna w profesjonalnej kuchni stanowi gwarancję bezpieczeństwa oraz trwałości na lata – materiał jest odporny na korozję oraz uszkodzenia mechaniczne, których ryzyko wzrasta w warunkach intensywnej eksploatacji, jakie panują w kuchni. Stal nierdzewna odwdzięczy się estetycznym wyglądem i długim czasem użytkowania, jeżeli zadbasz o prawidłową i regularną konserwację mebli. Ze względu na swoje właściwości materiał ułatwia utrzymanie czystości niezbędnej w przypadku pracy z żywnością. Jednak decydując się na meble ze stali nierdzewnej na zamówienie, warto wybrać odpowiedniego dostawcę – doskonale wiesz, że nie każda firma oferuje taki sam, wysoki poziom jakości usług (nie inaczej jest przecież w gastronomii). W Lorien podchodzimy do tematu wyposażenia odpowiedzialnie. Oferujemy meble ze stali nierdzewnej do profesjonalnej kuchni wykonane z wysokojakościowego stopu i dopracowane w każdym, nawet najmniejszym detalu. Wiemy, że od tego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia, dlatego do produkcji podchodzimy mebli bezkompromisowo – potwierdzają to liczne projekty zrealizowane na terenie całego kraju.